Nationellt cybersäkerhetscenter utvecklas efter ett uppdrag från regeringen till de myndigheter som tillsammans står bakom centret . Dessa myndigheter är FRA, Försvarsmakten, MSB och Säkerhetspolisen.
Arbetet görs i nära samverkan med ytterligare tre myndigheter: PTS, Polismyndigheten och FMV.
Huvuduppdraget är att stärka Sveriges förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot. Myndigheterna bidrar till centrets verksamhet inom ramen för sina befintliga uppdrag och förmågor inom svensk cybersäkerhet.
Cyberangrepp från stater mot svenska intressen sker kontinuerligt och blir allt mer avancerade. Även angrepp med rent kriminella motiv pågår ständigt, mot såväl verksamheter som privatpersoner. Genom teknikutveckling och digitalisering blir hoten och sårbarheterna fler vilket gör att informations- och cybersäkerheten i samhället behöver stärkas.
De sju myndigheter som ingår i centret har alla uppgifter och förmågor inom cybersäkerhetsområdet. Centret gör det möjligt för dessa myndigheter att i högre grad än tidigare agera samordnat samt dela information och kunskap med varandra. Effekten blir ökad effektivitet i arbetet att möta cyberhoten och en gradvis stärkt förmåga att stödja både offentlig verksamhet och näringsliv.
Centret sitter i lokaler som tillhandahålls av MSB. På sikt ska centret samlas i en egen lokal som är anpassad för verksamheten.
Enligt regeringsuppdraget från december 2020 ska myndigheterna inom ramen för cybersäkerhetscentret:
Samverkan inom ramen för cybersäkerhetscentret ska utvecklas stegvis 2021-2023 för att: