Den 19 november 2024 var det dags för årets upplaga av NCSC-konferensen, med temat “Säkra verksamheten vid en cyberattack”. Konferensen är en mötesplats för att dela kunskap och erfarenheter inom cybersäkerhet.
Konferensen inleddes av Anders Wennersten com är tf chef för NCSC.
– Cybersäkerhet är en av vår tids mest angelägna och komplexa utmaning. Den påverkar oss alla – från myndigheter och företag till privatpersoner. Vi lever i en allt mer digitaliserad värld där hoten mot vår säkerhet ständigt utvecklas, och det är avgörande att vi står enade i vårt arbete för att skydda vårt samhälle, säger Anders Wennersten, tf. chef NCSC.
Internationella cyberexperten Paula Januszkiewicz, demonstrerade AI:s dubbla roll i cybersäkerhetsoperationer – både som en försvarsmekanism och ett potentiellt vapen för hotaktörer.
Deltagarna erbjöds möjlighet att välja mellan pass med tekniska teman, som avancerat hotdetektion och återställning efter attacker, till organisatoriska aspekter som styrelsens roll i incidenthantering.
Dessa pass följdes av en panel som bland annat diskuterade vikten av ökad resiliens genom samverkan.
Under dagen talade Säkerhetspolisen och Polismyndigheten om hotbilden och genom konkreta exempel belyste de hur organisationer kan skydda sig och hantera konsekvenserna av cyberattacker. Vellinge kommuns Thomas Jarbo delade med sig av erfarenheter från den omfattande cyberattacken tidigare i år.
FRA:s generaldirektör Björn Lyrvall knöt ihop dagen och berättade att NCSC som en del av FRA kommer att växa betydligt i omfattning och att verksamheten kommer att vara mycket mer öppen än vad FRA traditionellt varit.
– Samverkan är central och tillsammans med de andra myndigheterna samt med näringslivet skapas en kraftsamling för cybersäkerhet som Sverige inte tidigare haft, men väl behöver. Genom att arbeta tillsammans kan vi bygga en säkrare framtid för alla, avslutade Björn Lyrvall.